ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „БЕСКРАЈНО ПЛАВО КОЛО“!!! ЧЕСТИТАМО СВИМ НАГРАЂЕНИМ УЧЕНИЦИМА!

У Сали СКЗ представљена књига Ивана В. Лалића: „ПИСМО“

Редовни састанак новинара, чланова и пријатеља са ауторима и уредником Српске књижевне задруге одржан је у четвртак, 23. марта 2023. године, у Сали СКЗ.

Том приликом представљена је књига Ивана В. Лалића  – „ПИСМО“ (допуњено издање), коју је Српска књижевна задруга прошле године објавила у едицији Дивот-издања Кола.

Пре 30 година, односно о стогодишњици СКЗ, збирка „Писмо“ објављена је први пут. Био је то изванредан песнички догађај, а књига је добила најбоља признања и похвале.

О 130. годишњици СКЗ објављено је ново издање ове збирке, допуњено песничким додацима, предговором и напоменама. Збирку су приредили проф. др Александар Јовановић и проф. др Дуња Ранчић.

О књизи су говориле проф. др Светлана Шеатовић и проф. др Дуња Ранчић.

Стихове су читале глумице Наташа Ласица и Јана Саламадић.

***

Драгоцен је напор да се поново објави „Писмо“ у изворном облику са додатком песама „Два сонета о лобањи“, јер ће овим издањем, уз изврстан предговор проф. др Александра Јовановића и проф. др Дуње Ранчић, бити водич корз Лалићево дело о коме је много писано, али нова издања доносе нове читаоце и нова тумачења. Живот једног песника обнавља се и новим изадњима и тиме је ово двострука обнова сећања и на Лалића и на његовог најистрајнијег тумача А. Јовановића.

Др Светлана Шеатовић, научни саветник Институт за књижевност и уметност, Београд