КЊИГА НЕДЕЉЕ: КЊИГА О СРЕТЕНУ СТОЈАНОВИЋУ (115. Коло СКЗ); 20% попуста; од 2. до 8. 10. 2023!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!  

У Сали СКЗ представљена књига Мирослава Цере Михаиловића: „ДРУГА ПАМЕТ“

У четвртак, 9. марта 2023. године, у Сали СКЗ одржан је редовни састанак новинара, чланова и пријатеља Српске књижевне задруге. Овом приликом промовисана је песничка књига Друга памет Мирослава Цере Михаиловића.

Сусрет је отворен минутом ћутње и опраштањем од драгог писца и пријатеља Српске књижевне задруге, недавно преминулог Миће Цвијетића.

Затим је Драган Лакићевић, главни уредник, најавио проф. др Мила Ломпара, који је говорио о песничкој књизи Цере Михаиловића, Друга памет.

Мило Ломпар је указао на то да је Српска књижевна задруга објављивањем ове песничке књиге обележила дијалекатску разуђеност српског језика. Те тако у своје Коло укључила још једног значајног писца југа Србије.

Ломпар је, даље, говорио о поетици Мирослава Цере Михаиловића, о разуђеној тематици његове поезије и религијској осећајности. Истакао је негацију као основни песнички поступак и апел искрености у доживљају живота и света.

Такође, Ломпар указује на један, за модерну поезију необичан песнички поступак, а то је комуникативност поезије. Њена експлицитност и директност.

О песничкој књизи Друга памет говорио је и сам аутор. У свом излагању, Цера Михаиловић се фокусирао на трећи део ове песничке књиге „Нож до коску“, управо због тога што је написан на дијалекту.

Михаиловић је рекао да је неомогућен да стандардним језиком искаже све оно што мисли и осећа, посегао за оним „матерњим“, за дијалектом. Јер управо дијалекат најбоље представља јужњачки менталитет и живот.

Песме из књиге Друга памет, говорила је глумица Наташа Ласица.

 

Мирослав Цера Михаиловић
Наташа Ласица, Мирослав Цера Михаиловић, Мило Ломпар
Мирослав Цера Михаиловић
Глумица, Наташа Ласица чита песме из збирке „Друга памет“