КЊИГА НЕДЕЉЕ: Душан Радовић ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ са попустом од 20% од 4. до 10.12. ~~ Наставак распродаје антикварних књига – још више наслова по још повољнијој цени! Све по 100 динара до истека залиха. ~~ НОВО У СКЗ: прво коло СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ  1 – 6; поручите комплет по повољној цени!  ~~

У Српској књижевној задрузи ђаци представили своје литерарне радове

РТС, 5. октобар 2023.

У плавом колу Српске књижевне задруге, већ четири године има места и за најбоље ђачке литерарне радове. Награђују се по три најбоља рада ученика основних и средњих школа, као део пројекта под називом „Повратак читању и ћирилици“. Ове године стигло је више од 200 радова из Србије и дијаспоре.

„Мој рад говори о томе колико нам је заправо тешко у неким ситуацијама да схватимо чињеницу да не можемо да имамо оно што је наше. И моја главна инспирација и надахнуће је била љубав коју гајимо према Косову“, наводи Амела Ромчевић из Нове Вароши, друго место за ученике средњих школа.

„Мој рад говори о животу људи на Косову, како они живе тамо“, каже Лука Максимовић из Београда, треће место за ученике средњих школа.

„Ја сам одабрала да пишем на тему колевке. А инспирација за рад су ми били углавном мама и тата који су ми стално причали о Косову и највише о манстиру Дечани“, истиче Милица Радуловић из Херцег Новог, која је освојила прво место за ученике основних школа.

На часу у Српској књижевној задрузи нису им недостајале смс поруке, друштвене мреже. Заменила их је жива реч. А награђени радови, есеји и песме у прози, већ су објављени у часопису Школски час.

„И на основу онога што сам ја могао да видим читајући њихове радове, нисмо погрешили, јер су деца која су се јавила на овај конкурс показала да их ово занима, да итекако живе са косовском мишљу, и да на свој начин имају шта да кажу о томе“ наглашава Душко Бабич, управник Српске књижевне задруге.

Првонаграђеној ученици средње школе на Косову и Метохији, награда ће бити накнадно уручена. Јер на данашње дружење није могла да дође.

ЛИНК: https://www.rts.rs/magazin/kultura/kultura/5285533/u-srpskoj-knjizevnoj-zadruzi-djaci-predstavili-svoje-literarne-radove.html