ВЕЛИКО ЛЕТЊЕ СНИЖЕЊЕ: 20‒40% попуста на Задругина издања!!

Кустурици Награда „Радован Бели Марковић”

ПОЛИТИКА, 5. октобар 2023.

Емир Кустурица (Фото А. Васиљевић)

Лајковац – Славни режисер Емир Кустурица овогодишњи је добитник Награде „Радован Бели Марковић” за најбољу прозну књигу на српском језику књижевне продукције 2022/2023. године, за дело „Видиш ли да не видим” објављену 2022. у Плавом колу „Српске књижевне задруге”. Ово је саопштио жири конкурса који је расписала Градска библиотека Лајковац, однедавно Библиотека „Радован Бели Марковић”. У образложењу које су потписали др Слађана Илић, председница жирија, др Весна Тријић и магистар Дарен Миливојевић, наведено је да се сложена, слојевита и по приповедачким поступцима разнородна Кустуричина књига одликује тематском оригиналношћу, мозаичном композицијом, језичким богатством и изразитом духовитошћу.

„Јунак приповедач, сада у светским размерама осведочени уметник, као високоосетљиви дечак на брду Горица, изнад градског језгра Сарајева, у себи спознаје стваралачки импулс док опчињено у биоскопу посматра покретне слике, а потом и тако што, сада већ у причи са елементима фантастике, успева да ’заврне Њутна’. Путању ’плавог сателита’, који је он лично хитнуо са небодера, ’одређивало (је) све друго само не правило летења’”, наведено је у образложењу. И додато да приповедачева природа и висока уметност коју неспорно с разлогом увек повезујемо с њим, „умножавају фатазмагоричне слике и чврсто их повезују, иако је између њих низ динамичних реалистичних епизода – хуморних, лирских, полемичких када је у њиховом средишту ’караказан’ историје и/или савремени свет и његово лицемерје”.

Жири је оценио да у књизи Емира Кустурице, као и код Радована Белог Марковића, „анђели мењају обличја и функције и овај свет чине зачудним”. „То исто чине фантастични призори већ познатих књижевних јунака српске и светске прозе, најчешће у новим или пак унеколико измењеним ролама у односу на ’оригинал’. У сличним позицијама су и писци који у њиховим делима постају јунаци. Неки од таквих писаца јунаци су и ван света књиге, као што је то Петер Хандке”, стоји у образложењу жирија.

У склопу манифестације „Дани Радована Белог Марковића”, установљене у знак сећања на славног српског књижевника и најпознатијег Лајковчанина, који је преминуо почетком 2022, овогодишња Награда „Радован Бели Марковић” биће уручена добитнику 10. октобра, на рођендан Радована Белог Марковића, у порти манастира Светог Ђорђа у Ћелијама код Лајковца, родном месту једног од најзначајнијих савремених српских прозаиста.

Манифестација „Дани Радована Белог Марковића” почела је крајем септембра представљањем књиге „Шапати Мале Влашке” Славице Гароње, прошлогодишње, прве добитнице Награде „Радован Бели Марковић”.

Круна овогодишње манифестације биће представљање Зборника о прози Радована Белог Марковића „Кроз капије будућих времена” и промоција књиге овогодишњег лауреата књижевне награде која носи име најпознатијег Лајковчанина.

Одлуком одборника Скупштине општине Лајковац Градска библиотека Лајковац однедавно носи назив Библиотека „Радован Бели Марковић”. Средином септембра, поводом Дана општине, директорки лајковачке библиотеке Снежани Шкорић свечано су уручени кључеви обновљених споменика културе, Радића конака и Конака Брене Михајловић, у којима ће се, уз књижни фонд и завичајно одељење, налазити и легат Емилије и Радована Белог Марковића. Конаци су репрезентативне зграде специфичне архитектуре за рурално подручје 19. века. Проглашени су за споменике културе и измештени из Малог Борка због ширења угљенокопа.

ЛИНК: https://www.politika.rs/scc/clanak/575826/Kusturici-Nagrada-Radovan-Beli-Markovic