N O V O: ILUSTROVANA ISTORIJA SRBA ZA DECU!     *     KNJIGA NA DAR: za svaku kupovinu knjiga SKZ preko 2000 dinara ‒ jedna knjiga na poklon; od 7. do 29. 2. 2024. godine!     *     SRPSKA KNJIŽEVNOST ZA DECU (1 ‒ 6) ‒ IZUZETNO POVOLJNO: 5.500 RSD (puna cena 9.140 RSD)!

Kusturici Nagrada „Radovan Beli Marković”

POLITIKA, 5. oktobar 2023.

Emir Kusturica (Foto A. Vasiljević)

Lajkovac – Slavni režiser Emir Kusturica ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Radovan Beli Marković” za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku književne produkcije 2022/2023. godine, za delo „Vidiš li da ne vidim” objavljenu 2022. u Plavom kolu „Srpske književne zadruge”. Ovo je saopštio žiri konkursa koji je raspisala Gradska biblioteka Lajkovac, odnedavno Biblioteka „Radovan Beli Marković”. U obrazloženju koje su potpisali dr Slađana Ilić, predsednica žirija, dr Vesna Trijić i magistar Daren Milivojević, navedeno je da se složena, slojevita i po pripovedačkim postupcima raznorodna Kusturičina knjiga odlikuje tematskom originalnošću, mozaičnom kompozicijom, jezičkim bogatstvom i izrazitom duhovitošću.

„Junak pripovedač, sada u svetskim razmerama osvedočeni umetnik, kao visokoosetljivi dečak na brdu Gorica, iznad gradskog jezgra Sarajeva, u sebi spoznaje stvaralački impuls dok opčinjeno u bioskopu posmatra pokretne slike, a potom i tako što, sada već u priči sa elementima fantastike, uspeva da ’zavrne Njutna’. Putanju ’plavog satelita’, koji je on lično hitnuo sa nebodera, ’određivalo (je) sve drugo samo ne pravilo letenja’”, navedeno je u obrazloženju. I dodato da pripovedačeva priroda i visoka umetnost koju nesporno s razlogom uvek povezujemo s njim, „umnožavaju fatazmagorične slike i čvrsto ih povezuju, iako je između njih niz dinamičnih realističnih epizoda – humornih, lirskih, polemičkih kada je u njihovom središtu ’karakazan’ istorije i/ili savremeni svet i njegovo licemerje”.

Žiri je ocenio da u knjizi Emira Kusturice, kao i kod Radovana Belog Markovića, „anđeli menjaju obličja i funkcije i ovaj svet čine začudnim”. „To isto čine fantastični prizori već poznatih književnih junaka srpske i svetske proze, najčešće u novim ili pak unekoliko izmenjenim rolama u odnosu na ’original’. U sličnim pozicijama su i pisci koji u njihovim delima postaju junaci. Neki od takvih pisaca junaci su i van sveta knjige, kao što je to Peter Handke”, stoji u obrazloženju žirija.

U sklopu manifestacije „Dani Radovana Belog Markovića”, ustanovljene u znak sećanja na slavnog srpskog književnika i najpoznatijeg Lajkovčanina, koji je preminuo početkom 2022, ovogodišnja Nagrada „Radovan Beli Marković” biće uručena dobitniku 10. oktobra, na rođendan Radovana Belog Markovića, u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama kod Lajkovca, rodnom mestu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih prozaista.

Manifestacija „Dani Radovana Belog Markovića” počela je krajem septembra predstavljanjem knjige „Šapati Male Vlaške” Slavice Garonje, prošlogodišnje, prve dobitnice Nagrade „Radovan Beli Marković”.

Kruna ovogodišnje manifestacije biće predstavljanje Zbornika o prozi Radovana Belog Markovića „Kroz kapije budućih vremena” i promocija knjige ovogodišnjeg laureata književne nagrade koja nosi ime najpoznatijeg Lajkovčanina.

Odlukom odbornika Skupštine opštine Lajkovac Gradska biblioteka Lajkovac odnedavno nosi naziv Biblioteka „Radovan Beli Marković”. Sredinom septembra, povodom Dana opštine, direktorki lajkovačke biblioteke Snežani Škorić svečano su uručeni ključevi obnovljenih spomenika kulture, Radića konaka i Konaka Brene Mihajlović, u kojima će se, uz knjižni fond i zavičajno odeljenje, nalaziti i legat Emilije i Radovana Belog Markovića. Konaci su reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje 19. veka. Proglašeni su za spomenike kulture i izmešteni iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa.

LINK: https://www.politika.rs/scc/clanak/575826/Kusturici-Nagrada-Radovan-Beli-Markovic