УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и најмање 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

ЗМАЈЕВА НАГРАДА ЗОРАНУ ЂЕРИЋУ: Матица српска доделила песничкo признање

НОВОСТИ, 29. јануар 2023.

ЛАУРЕАТ Змајеве награде, коју је Матица српска установила 1953.године у спомен на Јована Јовановића, јесте новосадски песник Зоран Ђерић за збирку „Азбучне молитве“ у едицији Мале библиотеке СКЗ (2023). Ђерићу ће ово најстарије песничко признање на српском говорном подручју (које се првих година додељивало и за поезију и за прозу) бити уручено 16. фебруара у Новом Саду на Свечаној седници поводом 198.рођендана Матице српске.

Фото: Д.Дозет/ Архива ВН
Фото: Д.Дозет/ Архива ВН

Чланови жирија у саставу :члан САНУ Јован Делић (председник) и песници Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Саша Радојчић и књижевни критичар Желидраг Никчевић, у образложењу су истакли да се међу 25 пристиглих књига високог и уједначеног квалитета Ђерићева збирка у којој сваку песму појединачно одликује “постмодерно певање које се својом целином претвара у класичну поетску творевину”.

Ђерић је аутор 16 књига песама. Пише поезију, прозу, есеје, научне студије из области књижевности, позоришта и филма. Преводи са више словенских језика.

У најужем избору за Змајеву награду нашле су се и књиге Гордане Ђилас „Хватање месечине”( ГНБ Жарко Зрењанин) и Слободана Јовића „У кострети” (ИК „Чигоја штампа“).

ЛИНК: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1327511/zmajeva-nagrada-zoranu-djericu-matica-srpska-dodelila-pesnicko-priznanje