УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Зоран Ђерић добитник Змајеве награде Матице српске за збирку „Азбучне молитве”

Новосадски песник Зоран Ђерић добитник је Змајеве награде за збирку „Азбучне молитве”, коју је Српска књижевна задруга 2023. године објавила у Малој библиотеци. Змајева награда Матице српске најстарије је књижевно признање на српском културном простору које се додељује за најбољу књигу поезије.

Жири, који је радио у саставу: члан САНУ Јован Делић (председник), песници Иван Негришорац, Селимир Радуловић и Саша Радојчић и књижевни критичар Желидраг Никчевић, навео је у образложењу да се међу 25 пристиглих књига високог и уједначеног квалитета истакла Ђерићева збирка, у којој сваку песму појединачно одликује “постмодерно певање које се својом целином претвара у класичну поетску творевину”.

ОДЛУКА ЖИРИЈА

„Азбучне молитве Зорана Ђерића представљају својеврсну песничку генезу, аутобиографију, али не ни само песничку. Затекао се песник и у скученим просторијама, као и на ширим географским потезима, углавном европским, крећући се у правцу унутрашњих простора, у којима се препознају његове раније теме и опсесије – дом и бездомност, изгубљеност, ђубриште, природа, књижевност итд… Ђерићева песничка визија уазбучава се у молитву свету и молитву за свет“ – написала је Лидија Мустеданагић.

Библиотека: Мала библиотека СКЗ
Страна: 120
Година издања: 2023.