Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Змајева награда Зорану Ђерићу

Извор: Dnevnik.rs
Змајеву награду Матице српске, најстарије књижевно признање на српском културном простору које се додељује за најбољу књигу поезије, добио је новосадски поета др Зоран Ђерић за збирку „Азбучне молитве”, објављену у издању Српске књижевне задруге.
Фото: Promo
Фото: Promo

 

За жири, који су творили дописни члан САНУ Јован Делић и песници Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Саша Радојчић и књижевни критичар Желидраг Никчевић, пресудна је била чињеница да се у прилично уједначеној прошлогодишњој песничкој берби, „Азбучна молитва” издвојила , као у исто време сложена и занимљива књига, где сваку песму појединачно одликује постмодерно певање које се онда својом целином претвара у класичну  поетску творевину.

У најужем избору за Змајеву награду нашле су се и књиге Гордане Ђилас „Хватање месечине” и Слободана Јовића „У кострети”. Уручење Змајеве награде планирано је за 16. фебруар, на Свечаној седници Матице српске.

М. С.