КЊИГА НЕДЕЉЕ: СРПСКА ПОЕЗИЈА И ЧУЛНИ СВЕТ, Ђорђије Вуковић; 20% попуста; од 25. 9. до 1. 10. 2023! ~~ ГОСТОВАЊЕ АКАДЕМИКА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА: Културни центар „Чукарица“, 2. октобар, 19 ч; ДОБРО ДОШЛИ! ~~  ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ РАНКА КРСТАЈИЋА „ГОСПОДАР СРЕЋЕ“: Удружење књижевника Србије, 3. октобар, 19 часова; ДОБРО ДОШЛИ! 

Аутори СКЗ на конкурсу за награду „Меша Селимовић“

Ове, као и претходних година на конкурсу за доделу награде „Меша Селимовић“ истакли су се писци Српске књижевне задруге.

Престижну награду „Меша Селимовић“ за најбољу књигу написану у протеклој години, коју по 35. пут додјељују Вечерње новости, добио је Небојша Лапчевић за песничку књигу Филателист, у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

На ранг листи најбољих књига, друго место заузео је роман Род ораха Драгана Хамовића, у издању Српске књижевне задруге, треће место припало је роману Теферич на Славији ауторке Сање Савић Милосављевић, четврто песничкој књизи О стварима које је Хомер пропустио Миодрага Раичевића, пето место припало је песничкој збирци Плава медуза Братислава Р. Милановића, такође у издању Српске књижевне задруге.

Осим романа Род ораха Драгана Хамовића и песничке збирке Плава медуза Братислава Р. Милановића, у ужем избору за награду „Меша Селимовић“ нашли су се још и песничка збирка Пут за Хум Гојка Ђога и роман Видиш ли да не видим Емира Кустурице, такође објављене у Плавом колу Српске књижевне задруге. Значајан број гласова жирија добила је и збирка приповедака Славице Гароња, Селена или приче из зелене кутије.

Када погледамо ове резултате видимо да је Српска књижевна задруга једна од најзаступљенијих издавачких кућа када се ради о избору за ову престижну награду.

Подсетићемо се и на то да је прошле године награду „Меша Селимовић“ добила Весна Капор за роман Небо, тако дубоко, такође у издању Српске књижевне задруге.