КЊИГА НЕДЕЉЕ: ПРОПЛАМСАЈИ ИЛИ УВОД У ЋУТАЊЕ, Милован Данојлић; 20% попуста; од 18. до 24. 9. 2023! ~~ Представљање књиге Салиха Селимовића ЗНАМЕНИТИ СРБИ ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Библиотека града Београда 27. 9. у 19 ч.  

„ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ“ ГОЈКУ ЂОГУ: Награду добио за збирку „Пут за Хум“

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, 22. фебруар 2022.

Д.Б.М.

ПЕСНИК Гојко Ђого добио је награду „Др Шпиро Матијевић“ за за збирку „Пут за Хум“, у издању СКЗ.

Фото З. Јовановић

То је одлучио жири у саставу Иван Негришорац, председник, проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић, који је у образложењу, између осталог, навео:

– Награђена књига настала је на темељу добро познате Ђогове поетике, али је сада песма доведена до благости сазнања, мудрости зрелих година и духовних обасјања које отварају перспективе виших, метафизичких светова. Песник се суочава са далеким архетипским, светосавским обрасцима, са предачким историјским искуствима, али и личним, индивидуалним преиспитивањима на основу којих се добија богата и садржајна слика света. Ово је књига једног зрелог песника чији креативни плодови ће се дуго, са пуном естетском рафинираношћу и топлином памтити, читати и тумачити.

Лауреату ће награда – која се састоји од повеље и новчаног износа од 15.000 евра – бити уручена у Свечаној сали Матице српске, у петак, 24. фебруара, у 12 часова на отварању Дана Шпире Матијевића.

ЛИНК: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1206882/spiro-matijevic-gojku-djogu-nagradu-dobio-zbirku-put-hum