ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2022. Горану Шаули за роман „Гроб Давидов“

Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске (УКРС) за 2022. годину додељена је Горану Шаули за роман „Гроб Давидов”, који је Српска књижевна задруга објавила у едицији Посебна издања и Жељки Аврић за збирку сонета „Сушти”.

Према наводима жирија, Шаула у роману „Гроб Давидов“ фрагментом, као књижевним поступком и поетичким обележјем, у постмодернистичком маниру, на врло занимљив начин ниже уверљиве слике, на вешт начин мирећи паралелне приче, различите временске равни и оба наша изговора у складан однос.

„Приче о рату у Босни и Херцеговини, вођеном од 1992. до 1995. године, аутор је, како ће и читалац стећи утисак, исписао на основу личног искуства, па су оне тим уверљивије и потресније. О времену у коме је све било поремећено и о појединцима који у ратним околностима губе људска обележја и постају део машинерије којом господаре моћници, Шаула казује надахнуто, уверљиво и са великим поверењем у моћ уметничке речи. Ово сложено структурисано прозно ткиво из кратких наративних токова, који се на крају сабирају у једниствену целину и читаоцу предочавају његов натавистички литерарни дар, вредно је књижевно остварење и сигурно ће имати своје читаоце“, наведено је у ОБРАЗЛОЖЕЊУ ЖИРИЈА, који су чинили проф. др Цвијетин Ристановић из Бијељине, Видак М. Масловарић из Београда и Ранко Павловић из Бањалуке (председник).