VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2022. Goranu Šauli za roman „Grob Davidov“

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske (UKRS) za 2022. godinu dodeljena je Goranu Šauli za roman „Grob Davidov”, koji je Srpska književna zadruga objavila u ediciji Posebna izdanja i Željki Avrić za zbirku soneta „Sušti”.

Prema navodima žirija, Šaula u romanu „Grob Davidov“ fragmentom, kao književnim postupkom i poetičkim obeležjem, u postmodernističkom maniru, na vrlo zanimljiv način niže uverljive slike, na vešt način mireći paralelne priče, različite vremenske ravni i oba naša izgovora u skladan odnos.

„Priče o ratu u Bosni i Hercegovini, vođenom od 1992. do 1995. godine, autor je, kako će i čitalac steći utisak, ispisao na osnovu ličnog iskustva, pa su one tim uverljivije i potresnije. O vremenu u kome je sve bilo poremećeno i o pojedincima koji u ratnim okolnostima gube ljudska obeležja i postaju deo mašinerije kojom gospodare moćnici, Šaula kazuje nadahnuto, uverljivo i sa velikim poverenjem u moć umetničke reči. Ovo složeno strukturisano prozno tkivo iz kratkih narativnih tokova, koji se na kraju sabiraju u jednistvenu celinu i čitaocu predočavaju njegov natavistički literarni dar, vredno je književno ostvarenje i sigurno će imati svoje čitaoce“, navedeno je u OBRAZLOŽENJU ŽIRIJA, koji su činili prof. dr Cvijetin Ristanović iz Bijeljine, Vidak M. Maslovarić iz Beograda i Ranko Pavlović iz Banjaluke (predsednik).