VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

PESNIK NAGRAĐEN ZA PROZU: Dragan Hamović dobio nagradu „Darko Popović“

VEČERNJE NOVOSTI, 22. avgust 2023.

 

D.B.M.

PESNIK Dragan Hamović upravo je dobio nagradu „Danko Popović“. Književno priznanje ovog puta je dobio za prozno delo, autobiografski roman „Rod oraha“, koji je objavila Srpska književna zadruga.

Foto privatna arhiva

Odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Petar Pijanović, dr Jana Aleksić i Nikola Marinković, uz obrazloženje da „estetska zaokruženost priče, stilsko-jezička bravuroznost i narativna usredsređenost čine „Rod oraha“ Dragana Hamovića izuzetnim književnim ostvarenjem i veoma dopadljivim čitalačkim štivom“:
– Hamovićevu pripovednu imaginaciju zaokuplja pitanje rada mehanizama sećanja i samoidentifikacije, time i samorazumevanja. Shodno žanrovskim predispozicijama autofikcije, u delu se oprobavaju mogućnosti fabuliranja, izmišljanja i fikcionalnog nadodavanja na proživljene sadržaje.

LINK: https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1272463/pesnik-nagradjen-prozu-dragan-hamovic-dobio-nagradu-darko-popovic