Н О В О: ИЛУСТРОВАНА ИСТОРИЈА СРБА ЗА ДЕЦУ!     *     КЊИГА НА ДАР: за сваку куповину књига СКЗ преко 2000 динара ‒ једна књига на поклон; од 7. до 29. 2. 2024. године!     *     СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ (1 ‒ 6) ‒ ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНО: 5.500 РСД (пуна цена 9.140 РСД)!

Писац у Књижари СКЗ – Миладин Ћулафић

Приче као унутрашњи завичај

У Књижари СКЗ посетиоци су јуче имали прилику да се сусретну са нашим истакнутим приповедачем Миладином Ђулафићем. Непосредан повод за пишчево гостовање била је Награда „Бранко Ћопић“, која му је недавно додељена за збирку прича „Преко границе“, коју је Задруга објавила 2019. године. Овај избор прича је „суво злато“, допуњено издање које је сам писац, иначе врстан познавалац српског језика и изузетно посвећен лектор, довео до перфекције, како је на отварању сусрета истакао управник СКЗ Душко Бабић.

О збирци „Преко границе“, као и о Ћулафићевом приповедачком дару и посебном стилском изразу, надахнуто је говорила проф. Александра Жежељ Коцић. Она је подсетила да Ћулафић пише већ пола века и да својим стваралаштвом наставља традицију највећих српских приповедача, попут Ћопића, Матавуља, Ћоровића, подмлађујући на известан начин њихов прозни израз.

„Његове речи живе и блистају, свака је на свом месту, што нам говори да и даље постоје приповедачи којима је свака реч важна и достојанствена, који умеју своје и туђе искуство да прераде у добро приповедање и јасно указују да је синегдоха увек жива. Сваки велики или мали део живота његовог књижевног јунака у себи садржи цео свет. Тај цели свет је увек двостран, као што каже Ћопић да је већина предмета обојена и јест’ и није бојом. Кад читамо Ћулафића, осећамо се као ћопићевско прислушкивало, које једва чека да чује и види шта се дешавало. Свака његова прича је указивање на граничности човекове ситуације, али и начин да се човековој души омогући и олакша опстанак“, рекла је гђа Жежељ Коцић у свом осврту.

Посебно је истакла да је пишчев прозни израз сав од тананости и виспрености, назвавши Ћулафића „сликарем чудесне комбинације одушевљења и препада, давања и отимања“.

„Прича има моћ да завара крвника, одложи неминовност, да оживи. Ћулафићеве приче, заједно са васколиким светом приповедања, граде наш унутрашњи завичај и омогућавају нам опстанак, и физички и метафорички“, рекла је гђа Александра Жежељ Коцић на крају, а сам писац је ове речи потврдио, подсетивши да Задруга и у овом неповољном времену брине о књизи и труди се да учини нешто за њу.

Ћулафић се подсетио својих разговора са Бранком Ћопићем и утицаја који је славни писац имао на њега, па духовито нагласио како му се и кроз ову награду умешао у живот. Прочитао је једну кратку причу из своје збирке, после чега је уследило потписивање примерака књиге.

СКЗ вам препоручује, ако већ нисте, да се упознате са стваралаштвом Миладина Ћулафића, јер ће се пред вама отворити танани, помало поетски, али језички и тематски – прозни свет једног по свему изванредног приповедача.

 

Видео-снимак можете погледати на линку: https://fb.watch/42ijqzLKmE/