VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

Pisac u Knjižari SKZ – Miladin Ćulafić

Priče kao unutrašnji zavičaj

U Knjižari SKZ posetioci su juče imali priliku da se susretnu sa našim istaknutim pripovedačem Miladinom Đulafićem. Neposredan povod za piščevo gostovanje bila je Nagrada „Branko Ćopić“, koja mu je nedavno dodeljena za zbirku priča „Preko granice“, koju je Zadruga objavila 2019. godine. Ovaj izbor priča je „suvo zlato“, dopunjeno izdanje koje je sam pisac, inače vrstan poznavalac srpskog jezika i izuzetno posvećen lektor, doveo do perfekcije, kako je na otvaranju susreta istakao upravnik SKZ Duško Babić.

O zbirci „Preko granice“, kao i o Ćulafićevom pripovedačkom daru i posebnom stilskom izrazu, nadahnuto je govorila prof. Aleksandra Žeželj Kocić. Ona je podsetila da Ćulafić piše već pola veka i da svojim stvaralaštvom nastavlja tradiciju najvećih srpskih pripovedača, poput Ćopića, Matavulja, Ćorovića, podmlađujući na izvestan način njihov prozni izraz.

„Njegove reči žive i blistaju, svaka je na svom mestu, što nam govori da i dalje postoje pripovedači kojima je svaka reč važna i dostojanstvena, koji umeju svoje i tuđe iskustvo da prerade u dobro pripovedanje i jasno ukazuju da je sinegdoha uvek živa. Svaki veliki ili mali deo života njegovog književnog junaka u sebi sadrži ceo svet. Taj celi svet je uvek dvostran, kao što kaže Ćopić da je većina predmeta obojena i jest’ i nije bojom. Kad čitamo Ćulafića, osećamo se kao ćopićevsko prisluškivalo, koje jedva čeka da čuje i vidi šta se dešavalo. Svaka njegova priča je ukazivanje na graničnosti čovekove situacije, ali i način da se čovekovoj duši omogući i olakša opstanak“, rekla je gđa Žeželj Kocić u svom osvrtu.

Posebno je istakla da je piščev prozni izraz sav od tananosti i visprenosti, nazvavši Ćulafića „slikarem čudesne kombinacije oduševljenja i prepada, davanja i otimanja“.

„Priča ima moć da zavara krvnika, odloži neminovnost, da oživi. Ćulafićeve priče, zajedno sa vaskolikim svetom pripovedanja, grade naš unutrašnji zavičaj i omogućavaju nam opstanak, i fizički i metaforički“, rekla je gđa Aleksandra Žeželj Kocić na kraju, a sam pisac je ove reči potvrdio, podsetivši da Zadruga i u ovom nepovoljnom vremenu brine o knjizi i trudi se da učini nešto za nju.

Ćulafić se podsetio svojih razgovora sa Brankom Ćopićem i uticaja koji je slavni pisac imao na njega, pa duhovito naglasio kako mu se i kroz ovu nagradu umešao u život. Pročitao je jednu kratku priču iz svoje zbirke, posle čega je usledilo potpisivanje primeraka knjige.

SKZ vam preporučuje, ako već niste, da se upoznate sa stvaralaštvom Miladina Ćulafića, jer će se pred vama otvoriti tanani, pomalo poetski, ali jezički i tematski – prozni svet jednog po svemu izvanrednog pripovedača.

 

Video-snimak možete pogledati na linku: https://fb.watch/42ijqzLKmE/