КЊИГА НЕДЕЉЕ: СРПСКА ПОЕЗИЈА И ЧУЛНИ СВЕТ, Ђорђије Вуковић; 20% попуста; од 25. 9. до 1. 10. 2023! ~~ ГОСТОВАЊЕ АКАДЕМИКА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА: Културни центар „Чукарица“, 2. октобар, 19 ч; ДОБРО ДОШЛИ! ~~  ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ РАНКА КРСТАЈИЋА „ГОСПОДАР СРЕЋЕ“: Удружење књижевника Србије, 3. октобар, 19 часова; ДОБРО ДОШЛИ! 

Рајко Петров Ного (1945—2022)

У понедељак, 28. новембра, у 78. години преминуо је Рајко Петров Ного, велики српски песник и аутор Српске књижевне задруге.

***

Јутрос је, на први дан великог поста, усуд исписао из живота и преселио у вечност историју српске књижевности песника Рајка Петрова Нога. Господ га је рано лишио топлине породичног окрића, али му је као сирочету дао снагу и дар да храбро и достојанствено искорача своју животну стазу и да као велики песник ударце судбине неизбрисиво преточи у своје лирске кардиограме. Као потомка солунца и својих духовних предака младобосанаца, Дучића и Шантића, и њега су дубоко оболели сви јади целог српског рода, а посебно његовог херцеговачког завичаја.

Гојко Ђого

***

Рајко Петров Ного је био песник изузетне језичке моћи, евокативне снаге и готово савршеног артизма. Ретки су песници који су тако инвентивно укрштали традиционално и модерно, историјско и савремено, профано и свето, лично и колективно. А нико у нашој поезији није тако сугестивно и потресно преплитао свој случај сирочета са судбином српског народа, личну тугу са историјском и моралном тугом која је притом прожета неком заумном ведрином удеса. Написао је низ антологијских песама, сонета нарочито и незаборавне странице лирске прозе о своме убогом завичају. Готово целу деценију, опхрван тешком болешћу, он се и буквално рвао и натпевавао са смрћу.

Ђорђо Сладоје