ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

У Сали СКЗ представљена едиција „Српска књижевност за децу“

У Свечаној сали Српске књижевне задруге (СКЗ) у четвртак, 22. фебруара 2024. одржано је представљање првог кола едиције „Српска књижевност за децу“, у издању Српске књижевне задруге. Ова едиција, замишљена као наставак чувене библиотеке „Српска књижевност у 100 књига“, представља значајан искорак у циљу промовисања и преношења богате српске књижевне баштине новим нараштајима.

Завод за унапређење образовања и васпитања је препоручио едицију за све општинске и школске библиотеке, а едиција је добила и Специјално признање на 66. Међународном београдском сајму књига.

Прво коло укључује антологијске изборе из стваралаштва Иве Андрића, Љубивоја Ршумовића, Григора Витеза, Бране Цветковића, Јована Јовановића Змаја и Александра Вуча. О едицији, као и појединачним књигама, говорили су Душко Бабић, управник СКЗ и приређивач књиге Григора Витеза Свирала од врбе, проф. др Милан Алексић, који је приредио књигу Иве Андрића Деца и друге приповетке, као и проф. др Зорана Опачић, приређивач књиге Љубовија Ршумовића Свакојаки ршуми. У име Завода за унапређење образовања и васпитања обратила се Наташа Анђелковић.

Песме наших чувених аутора говорила је Наташа Ласица, истакнута млада глумица, што је додало посебну ноту овом догађају.

Душко Бабић је истакао да су у рад на едицији кренули прошле године, с циљем да ове књиге буду усмерене и ка својој природној публици, али и широј јавности, посебно онима који се баве проучавањем дечје књижевности: „У вези са тим смо подесили и критеријуме на који начин ће ове књиге бити приређене, а то значи по највишим научним стандардима да се текстови изаберу пажљиво из најбољих извора.“

Милан Алексић, представљајући едицију, рекао је да је њен смисао „да се покаже развој и генеза српске књижевности за децу од краја 18. до почетка 21. Века. Предвиђено је да сваки аутор буде заступљен једном књигом, осим у случају народне књижевности, која ће имати две књиге.“ Према његовим речима, идеја је била „да се заиста направи једно узорно издање, да приређивачи пронађу изворе који су репрезентативни, објављени према последњој пишчевој вољи“, те да је и то „посебност овог издања и вредност у односу на друга, која се могу пронаћи свуда. У едицији „Српска књижевност за децу“ заиста имате пречишћене, антологијске текстове и врло стручне предговоре који вас уводе у свет књижевности за децу.“

Зорана Опачић је истакла да Српска књижевна задруга „овом едицијом потврђује свој интерес према националном корпусу књижевности, према поштовању традиције и своју осетљивост за модерну књижевност и модерни дух. Ова едиција треба да пружи темељни приступ важном пољу националне књижевности и треба да покаже читаоцима вредности српске књижевности за децу, али и да понуди ново виђења, како класика тако и модерних писаца.“

 

Милан Алексић говори о едицији
Наташа Ласица чита одломке
Душко Бабић говори о едицији
Зорана Опачић говори о едицији
Наташа Анђелковић, Завод за унапређење образовања и васпитања
ЗА ШКОЛЕ И БИБЛИОТЕКЕ: 1.200 рсд
ЗА ШКОЛЕ И БИБЛИОТЕКЕ: 1.200 рсд

МЕДИЈИ О ПРЕДСТАВЉАЊУ ЕДИЦИЈЕ