ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

У Свечаној сали Српске књижевне задруге одржан научни скуп „Плаво Коло као огледало развоја српске књижевности и језика“

У четвртак, 23. јуна 2022. године, у Свечаној сали Српске књижевне задруге одржан је научни скуп Плаво Коло као огледало развоја српске књижевности и језика, који је организовао Одбор за српски језик СКЗ, на челу са Милошем Ковачевићем. Скуп, чији су учесници  били најеминентнији познаваоци српског језика и књижевности, имао  је за циљ да из различитих филолошко-србистичких аспеката осветли улогу издања Задругиног плавог Кола у развојним процесима српскога језика и српске књижевности у протеклих 130 година постојања Српске књижевне задруге ‒ једне од најстаријих и, како је током њеног постојања потврђивано, најзначајнијих и најутемељенијих српских културних и књижевних институција, чији је заштитни знак управо библиотека Коло.

Учесници научног скупа Плаво Коло као огледало развоја српске књижевности и језика били су научници и професори универзитета: Милан Алексић, Милица Кецојевић, Бранко Златковић, Татјана Јовићевић, Радивоје Микић, Предраг Петровић, Катарина Фуртула, Валентина Питулић, Настасја Перић, Марија Јефтимијевић Михајловић, Душко Певуља, Лидија Томић, Славко Петаковић, Александар  Милановић, Соња Миловановић, Виктор Савић, Милош Ковачевић, Душко Бабић.