ВАСКРШЊИ ПОПУСТ (од 23. априла до 6. маја): 25% попуста на сва издања СКЗ! ПОСЕТИТЕ НАШУ КЊИЖАРУ, ИЛИ КУПИТЕ ОНЛАЈН!     *     УЧЛАНИТЕ СЕ У СКЗ! Добијате: 6 књига из Кола и 30% попуста на сва наша издања! Задруга је старо име за породицу!

Представљен зборник радова са научног скупа „Плаво Коло као огледало развоја српске књижевности и језика“ – „ПЛАВЕ ОЧИ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ“

У четвртак, 2. марта 2023. године, у 11 часова, у Сали СКЗ представљен је зборник радова са научног скупа  Плаво Коло као огледало развоја српске књижевности и језика ПЛАВЕ ОЧИ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ.

Скуп, чији су учесници  били најеминентнији познаваоци српског језика и књижевности, имао  је за циљ да из различитих филолошких и књижевно-историјских аспеката осветли улогу издања Задругиног плавог Кола у развојним процесима српскога језика и српске књижевности у протеклих 130 година постојања Српске књижевне задруге, као једне од најстаријих и најзначајнијих српских културних и књижевних институција, чији је заштитни знак управо библиотека Коло.

Овом приликом о Зборнику су говорили: др Милица Кецојевић, проф. др Милош Ковачевић и управник Српске књижевне задруге, Душко Бабић.

Др Милица Кецојевић говорила је о књижевно-теоријском делу зборника, те је публици укратко представила огледе који су се нашли у Зборнику. Истакла је важност једног оваквог прегледа, јер се ту најбоље види то да је Српска књижевна задруга у плавом Колу сачувала све најважније и најзначајније књиге српске књижевности.

Такође, Кецојевић је напоменула да су у плавом Колу објављени не само писци из Србије, већ и српски писци из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, што се истиче као нарочит квалитет Кола.

Професор др Милош Ковачевић говорио је о значају овог зборника, како за Српску књижевну задругу тако и за српску културу уопште.

Ковачевић је у свом излагању посебну пажњу посветио улози Српске књижевне задруге и њеног Кола у стварању и афирмацији српског књижевног језика. Осим тога, Ковачевић истиче да се кроз плаво Коло најбље може пратити развој и статус српског језика у последњих сто тридесет година.

Одломке из радова посвећених стогодишњици Српске књижевне задруге, читала је глумица Наташа Ласица.

 

др Милица Кецојевић
проф. др Милош Ковачевић
глумица Наташа Ласица говори одломке радова писаних о стогодишњици СКЗ
управник Српске књижевне задруге, Душко Бабић