VASKRŠNJI POPUST (od 23. aprila do 6. maja): 25% popusta na sva izdanja SKZ! POSETITE NAŠU KNJIŽARU, ILI KUPITE ONLAJN!     *     UČLANITE SE U SKZ! Dobijate: 6 knjiga iz Kola i 30% popusta na sva naša izdanja! Zadruga je staro ime za porodicu!

LITERARNI KONKURS SRPSKE KNJIŽEVNE ZADRUGE „BESKRAJNO PLAVO KOLO“

U sklopu akcije „Povratak čitanju i ćirilici“ Srpska književna zadruga organizuje literarni konkurs „Beskrajno plavo Kolo“. Pravo učešća na konkursu imaju učenici svih osnovnih i srednjih škola iz Srbije i okruženja.

Cilj ovog konkursa jeste povratak kultu knjige i negovanje temeljnih, identitetskih vredenosti nacionalne kulture, u duhu tradicije Srpske književne zadruge.

Tema  ovogodišnjeg konkursa glasi: SLOBODA.

Tema je okvirna i treba je shvatiti široko, sa mogućnošću da učenici  iskažu svoja promišljanja o ovom večnom pitanju ljudskog postojanja. Pri tome mislimo na pitanja kao što su:

  • Šta je za mene sloboda
  • Biti slobodan, biti poseban
  • Sloboda mladih i kriza porodice
  • Sloboda i zavisnost od interneta
  • Sloboda i odgovornost
  • Čovek i izazovi savremenog sveta
  • Biti ličnost, a ne korisnik i potrošač
  • Sloboda kao nacionalna i istorijska vrednost
  • „Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj“ i sl.

Navedene podteme nikako ne treba shvatiti kao zadate naslove – to su samo smernice koje mogu biti orijentiri pri izboru teme. Učenik samostalno (ili u dogovoru sa profesorom-mentorom) bira pitanje kojim će se baviti i daje vlastiti naslov svom radu. Jedan od kriterijuma pri vrednovanju radova biće upravo originalnost pri izboru i naslovljavanju teme.

Radovi mogu biti u formi pesme, priče ili eseja/sastava; dužina do 2 komjuterske stranice (normalan prored, font 12).

Predviđeno je nagrađivanje po tri rada u dve kategorije: za učenike srednjih i osnovnih škola.

Radove napisane ćiriličnim pismom i potpisane šifrom, slati na imejl adresu: skz@beotel.rs, najkasnije do 15. maja 2024. godine. U posebnom imejlu treba poslati rešenje šifre. Radovi se mogu poslati i poštom, odštampani u tri primerka, na adresu: Srpska književna zadruga, Kralja Milana br. 19, Beograd (sa naznakom: za konkurs). Za radove poslate poštom rešenje šifre poslati u posebnom kovertu.

Tročlani žiri doneće odluku o nagradama, u obe kategorije, najkasnije do 10. juna 2024. godine. Nagrade će biti dodeljene u septembru 2024. u svečanoj sali Srpske književne zadruge.

Kontakt za dodatne informacije: 064 64 54 647.